Sfaturi

4 sau mai multe curiozități despre Ziua Pi sau Ziua Internațională a Matematicii

Copilul tău e pasionat de matematică sau științele exacte? Atunci e un moment foarte bun să-i spui că luna martie nu e cunoscută doar pentru zilele de 1 și 8, ci și pentru cea de 14 când este sărbătorită Ziua Internațională a Matematicii. Sau mai cool zis: Ziua Pi.  

Iar în cazul în care nu este un fan al matematicii, îți propunem să profiți de această ocazie pentru a-i îmblânzi perspectiva cu ajutorul unei serii de curiozități despre Pi și semnificația zilei de 14 martie. Umanizând lucrurile care ne provoacă e primul pas spre a ni le apropia!

1. Semnificația & istoria lui Pi

„Care-i treaba cu Pi și de unde până unde Ziua Pi?”, poate te întrebi. De la 3.14 – așa se scrie data de 14 martie în format american. Iar aceasta este valoarea aproximativă  a numărului Pi (π) – 3,14. Acest număr reprezintă circumferința unui cerc împărțită la diametrul acestuia. Ce este fascinant la asta e că orice dimensiune ar avea cercul, acest raport este mereu același număr. Unul cu o infinitate de zecimale, deci imposibil de calculat exact. Noi ne oprim aici cu explicațiile, dar mai multe informații aplicate despre geometria cercului și matematica din spatele său, găsești direct la profesorii Agerio.

Revenind la subiect, iată și puțină istorie: litera grecească π, citită „pi”, a fost adoptată de la cuvântul grecesc „περίμετρος” (perimetros), pentru prima oară în 1707 de către William Jones, un profesor de matematică din Țara Galilor. A fost cu adevărat popularizată însă 30 de ani mai târziu, de către Leonhard Euler, un matematician elevețian, care a adus numeroase contribuții importante în geometrie, trigonometrie și aritmetica superioară.

Valoarea numărului Pi a fost o enigmă care a fascinat matematicienii încă din cele mai vechi timpuri. Fascinația aceasta a fost mereu întreținută de contrastul dintre simplitatea definiției sale și complexitatea calcului zecimalelor. Știai că primul care a încercat să-i calculeze valoarea a fost Arhimede din Siracuza (287–212 î.Hr.), unul dintre cei mai mari matematicieni ai lumii antice? În antichitate s-au putut calcula 7 zecimale, rămase și azi printre cele mai populare – 3,1415926. De atunci mai mulți au luat în serios această provocare, iar recordul actual este de… 2.576.980.370.000 de zecimale, calculate în Tokyo. Însă până acum nimeni (nici măcar computerele avansate) nu a reușit să descopere o regulă de repetare a zecimalelor, un pattern.

2. Pi și Albert Einstein

O coincidență simpatică este că Ziua Pi, 14 martie, e cunoscută în istorie și ca fiind ziua de naștere a lui Albert Einstein, unul dintre cei mai populari oameni de știință, inclusiv pentru Generația Z. 

În Princeton, SUA, unde Einstein a locuit peste 20 de ani, Ziua Pi este considerată una dintre cele mai importante ale anului și sunt organizate în cinstea ei zeci de evenimente, inclusiv o paradă, un concurs de aruncat plăcinte şi o competiţie cu sosii ale excentricului savant. 

Anul acesta se împlinesc 144 de ani de la nașterea autorului teoriei relativității, așa că profităm de ocazie să împărtășim cu tine una din afirmațiile sale în care credem cu adevărat: „Ridicarea de întrebări noi, de posibilităţi noi, privirea problemelor vechi din unghiuri noi, cer imaginaţie creativă şi aduc adevăratele progrese în ştiinţă.”. Te provocăm să i-o spui și copilului tău cât de des se poate!

3. Sărbătorim Matematica și în plan național!

Dacă Internațional, 14 martie este marcată ca Ziua Pi şi a fost sărbătorită pentru prima dată în 1988, ea a fost recunoscută de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) ca fiind Ziua Internațională a Matematicii abia la conferința generală din 2019. Scopul principal al ei este de a convinge publicul de importanța matematicii în educație și de a conștientiza care e rolul matematicii în societatea modernă și în știință.

Autohton sărbătorim matematica pe… 10 ianuarie! Asta potrivit unei legi adoptate în martie 2021 de Parlament. De ce 10 ianuarie? Pentru că este data nașterii academicianului Grigore Constantin Moisil, personalitate care şi-a pus amprenta asupra dezvoltării matematicii româneşti. El este considerat totodată și cel mai important pionier al informaticii în România şi unul dintre cei mai importanţi teoreticieni ai informaticii din lume. Credem că ar fi extrem de cool ca numele său să-i fie familiar copilului tău!

4. Pi în literatură și film

Fascinația pentru Pi a trecut granițele științei și s-a infiltrat și în artă. Știai că a inspirat chiar și un gen literar?! Îi spune „pilish” și se caracterizează prin faptul că lungimea cuvintelor dintr-o propoziţie este determinată de zecimalele lui Pi. Cum vine asta?

Să luăm de exemplu această propoziție: „Azi e bine a spune adevăruri cu măsură.”. Primul cuvânt are 3 litere, al doilea o literă, al treilea 4 litere… te-ai prins? Într-un final avem 3 -1415926. 

Recordul absolut în acest gen literar inedit îl deține un american, Michael Keith, al cărui roman, „Not a Wake”, corespunde cu precizie primelor 10.000 de zecimale ale numărului Pi. 

Numărul Pi este vedetă și în cinematografie unde a inspirat regizori celebri, precum Alfred Hitchcock, maestrul suspansului, care l-a folosit ca simbol-cheie în filmul Tom Curtain. Darren Aronofsky semnează regia unuia dintre cele mai celebre filme pe subiect numit (cum altfel?) chiar Pi, în care personajul principal este un matematician care crede că lumea este reprezentată doar prin cifre. Filmul a fost debutul său regizoral și a fost premiat în numeroase festivaluri internaționale. 

Te-am inspirat deja să sărbătorești Ziua Pi în mod interactiv alături de copilul tău? V-ați putea uita împreună la unul din aceste filme sau puteți scrie un scurt eseu care să respecte regulile genului pilish. 

*** 

Sperăm că te-am convins că 14 martie e o dată importantă. Dacă încă nu ne crezi, știai că anul trecut Ziua Internațională a Matematicii a fost sărbătorită la nivel mondial prin aproximativ 400 de evenimente în peste 150 de organizații? Tema de anul acesta este Mathematics for Everyone / Matematica pentru toți și este un îndemn de a împărți dilemele ei fascinante cu fiecare om, invitând la egalitate, diversitate și incluziune.

Noi, echipa AGERIO, sărbătorim Ziua Pi în fiecare zi! Profesorii noștri de matematică ajută fiecare utilizator al aplicației să-și rezolve problemele, în mod eficient, cu calm și entuziasm, în sesiuni directe de 20 de minute. Inclusiv dilemele despre cerc și aria sa!