Sfaturi

5 metode practice pentru a învăța eficient

Un an nou vine mereu cu elan, avânt și entuziasm, precum și cu senzația că putem face cât mai multe lucruri în același timp pe care l-am avut mereu la dispoziție, de fapt. Este în interesul nostru să fructificăm tot acest boost de energie și să fim conștienți că aceste resurse sunt limitate, așadar trebuie folosite cât mai productiv. Săptămâna aceasta îți propunem câteva metode prin care îl poți ajuta pe copilul tău să învețe cât mai eficient, astfel încât să-și poată folosi timpul către toate direcțiile importante din viața lui.

1. Planificarea priorităților la început de săptămână

Faceți împreună o listă cu toate task-urile care țin de învățare pe care copilul le are în săptămâna respectivă: lecții, teme, meditații, cursuri extrașcolare, pregătire pentru teze sau lucrări de control etc.. Alocați un timp estimat pentru fiecare din ele iar apoi subliniați-le pe cele mai importante. Spune-i copilului să refacă lista, ordonându-le după prioritate și să o afișeze în spațiul său de studiu, într-un loc vizibil. Sau, învață-l să folosească un planner (fizic sau digital) și să le introducă în el.

La mijlocul săptămânii parcurgeți împreună lista și vedeți câte din sarcini au fost îndeplinite și ce a mai rămas. Dacă pe listă au rămas nefăcute mai mult de jumătate din ele, re-evaluați și decideți dacă e ceva anume care poate fi mutat în săptămâna următoare. Este foarte important pentru copil să înțeleagă că în procesul de lucru și învățare, dincolo de responsabilitate trebuie să existe și flexibilitate.

Un alt sfat util în prioritizarea sarcinilor săptămânale este să faceți un „Top 3” – săptămâna nu se poate încheia fără ca aceste 3 obiective să nu fie îndeplinite. Este un număr suficient de mic încât să poată fi atins ușor și garantează că în perioadele mai pline sau mai stresante copilul nu se va bloca și nu va pica în plasa procrastinării, ajungând să rateze fix lucrurile importante.

2. Cultivarea consecveței

Odată făcută o listă de planificare… trebuie dusă și la bun sfârșit! S-ar putea să nu îi iasă din prima săptămână, dar cheia universală a succesului este consecvența. Pe măsură ce va persevera în a-și începe săptămâna cu o planificare a timpului și o prioritizare a celor mai importante lucruri, va deveni din ce în ce mai eficient în a o respecta. În plus, va deprinde abilitatea de a face diferența între „important” și „urgent”, între „acum” și „până la…”, va învăța utilitatea stabilirii unor deadline-uri și cu timpul va aproxima mult mai corect și durata .

Pentru fiecare săptămână în care lista a fost dusă la bun-sfârșit, oferă-i o recompensă. Sau fă asta la finalul fiecărei luni în care au fost mereu atinse obiectivele din „Top 3”. Dacă vreți să faceți lucrurile mai distractive și să includeți o formă de gamification acestui proces, puteți aloca fiecărui task un număr de puncte și un premiu anume pentru fiecare interval de „scor”. Toate aceste lucruri îl pot motiva pe copil în a fi consecvent atât cu planificarea timpului, cât și cu respectarea planului.

3. Organizarea corespunzătoare a spațiului de studiu

Felul în care spațiul de studiu al copilului tău este amenajat are un impact direct asupra eficienței de învățare. Există numeroase reguli și ghiduri pe acest subiect, însă cele mai importante criterii pe care trebuie să le ai în vedere sunt: confortul, iluminarea și funcționalitatea.

Zona amenajată trebuie să fie confortabilă – să existe destul spațiu în care să se desfășoare, neapărat un scaun ergonomic și să aibă în general un design atractiv, creativ. Culorile prea închise sau neutre pot crea o senzație de închis sau angoasă iar acest lucru va avea un impact negativ asupra eficienței de învățare. Lumina naturală este și ea foarte importantă iar pentru studiu seara este bine să folosiți surse reglabile de iluminare, care folosesc lumină caldă. Chiar dacă suprafața pe care e amenajată zona de studiu nu este mare, nu înseamnă că nu poate fi eficient organizată – spațiile de depozitare pot fi dispuse pe înălțime și trebuie gândite de așa natură încât să acomodeze toate materialele de care are nevoie în procesul de învățare (caiete, cărți, culegeri, trusă de geometrie, creioane și pixuri și așa mai departe).

4. Împărțirea timpului de studiu în sesiuni concentrate, nu îndelungate

Unul din cele mai propagate mituri legate de învățare este că trebuie să se producă prin expunere îndelungată, prin efort prelungit. Cu toate acestea, studiile de specialitate din ultimele două decade atrag atenția din ce în ce mai tare asupra beneficiilor evidente ale sesiunilor scurte și intense de învățare. În cadrul unui studiu efectuat de Oxford University s-a demonstrat că elevii supuși sesiunilor de învățare structurate în timpi scurți au reținut cu până la 20% mai multe informații, pe termen lung, decât cei care au participat în sesiuni de învățare tradiționale, respectiv cei care au învățat singuri un timp mai îndelungat.

Cheia stă în stimularea învățării în profunzime, iar pentru ca acest lucru să se întâmple, copilul trebuie să fie într-o stare de maximă concentrare, fără elemente care-i pot distrage atenția (rețele sociale, notificări, televizor în fundal etc.). Starea de concentrare profundă nu poate fi menținută un timp îndelungat, așadar recomandarea este ca sesiunile de studiu să fie dozate cât mai concentrat și să existe pauze între ele.

Este unul din principiile pe care se ghidează și AGERIO care propune sesiuni de 20 de minute, la mate sau română, timp în care, cu ajutorul profesorului, în dialog direct, copilul poate rezolva o problemă punctuală sau poate clarifica o noțiune pe care nu a înțeles-o.

5. Alternarea metodelor de învățare

Nu este suficient doar să citească lecția sau să parcurgă rapid notițele de la clasă. Învățarea în profunzime și memoria de lungă durată sunt stimulate în momentul în care sunt alternate metodele de învățare. Așadar, propune-i ca sesiunile concentrate de învățare pe care și le planifică să includă, prin rotație, diferite metode: citit, repetiție, teste, mind-mapping, asociere cu imagini, folosirea acronimelor etc..

***

Timpul este una dintre resursele noastre cele mai importante, este singura care nu se poate regenera sau reface, așadar a-l folosi cât mai eficient este cea mai bună strategie. O strategie pe care vă recomandăm să o aplicați chiar de la începutul anului, poate fi una dintre rezoluții. Iar dacă încă nu ați apucat să vă faceți lista de obiective pentru 2024, vă recomandăm să citiți și articolul acesta în care am listat o serie de întrebări la care ar fi util să aveți răspunsuri la început de an.