Sfaturi

5 sfaturi pentru a evita durerile de cap când ajuți copilul la teme

Una din ecuațiile vieții care generează frecvent rezultate negative este simpla adunare „copil + teme acasă”. Dacă cercetătorii britanici s-ar apuca să facă un studiu despre o altă ecuație celebră, „copil + teme acasă + părinte”, mai mult ca sigur că răspunsul oficial ar fi „durere de cap”. În general pentru tine, părintele implicat. 😊

Îți recomandăm să privești direct în față această provocare și să te înarmezi cu 5 sfaturi utile pentru a le da peste cap rezultatele cercetătorilor britanici.

1. Creează-i copilului un spațiu adecvat pentru rezolvarea temelor

Chiar și atunci când copilul are propria lui cameră, colțul dedicat zonei de învățare trebuie amenajat în mod special. E nevoie să fie ușor accesibil, să aibă surse de lumină bune (de preferat naturale) și spații de depozitare gândite pentru a acomoda ușor și organizat toate rechizitele, cărțile, caietele și restul uneltelor folosite. Scaunul trebuie să fie comod și adecvat vârstei sale, asigură-te că îl ajuți să regleze înălțimea corespunzătoare și că are o postură corectă. Concentrarea este cel mai important aspect în procesul de învățare, așadar zona dedicată studiului ar trebui să fie ferită de zgomot sau alte distracții – telefon, console de jocuri și altele asemenea. Cel mai practic, pentru a te asigura de faptul că are un mediu propice, ar fi să instaurezi o regulă pentru când copilul folosește zona dedicată studiului: în acel perimetru telefonul se folosește doar în scopuri educaționale (exemplu: folosește o aplicație care să-l ajute cu tema la mate, se uită la un clip cu un experiment practic pentru lecția de fizică etc.).

2. Stabilește un interval fix pentru rezolvarea temelor

În anii de studiu, mai ales în gimnaziu și liceu, este important pentru copil să aibă în jur echilibru și o structură stabilă pe care să poată construi. Așadar, un orar al temelor este o idee foarte bună, care vă poate ajuta să țineți în frâu conflictele. Ideal este să concepeți acest program împreună, în funcție de stilul său și preferințele sale. De exemplu, unii copii performează mai bine imediat după ce revin de la școală și informația predată este încă proaspătă, în timp ce alții au nevoie de o pauză pentru a fixa toate aceste noutăți și pentru a se odihni înainte să înceapă să lucreze iar. Conform studiilor, perioada optimă pentru rezolvarea temelor este fie dimineața, între 9 – 11:00 , fie după-amiaza, începând cu 15 – 16:00. Sigur, acest lucru depinde mult și de orarul școlar pe care-l are. În stabilirea orarului pentru teme este important să evitați orele foarte târzii. La fel de important este și să te asiguri că îi va rămâne și timp liber!

3. Ajută-l să învețe cum să se organizeze

Oricât de tentant ar fi să organizezi tu pentru el lucrurile, important e să învețe să o facă singur. Discută cu el despre ce înseamnă organizarea eficientă a timpului și despre cum îți organizezi tu ziua astfel încât să rezolvi toate responsabilitățile pe care le ai. Îi poți cumpăra un planner pe care să-l înveți cum să-l completeze și urmărească sau îi poți recomanda o aplicație prin care să facă asta pe telefon sau tabletă – acestea pot fi instrumente foarte utile în a-l ajuta să-și organizeze prioritățile. În plus, îi vor da sentimentul că ceea ce face este serios și important. Încurajează-l să treacă în ele nu doar task-urile legate de școală și învățat, ci și pe cele care au legătură cu activitățile în familie sau cu prietenii, pentru a-l face să înțeleagă că toate aspectele sunt importante. Îndeamnă-l să includă temele pentru acasă în planul său, după orarul stabilit, și ușor-ușor vor deveni o rutină.

4. Ține minte că tu ești doar un facilitator

Oricât de tentant ar fi, mai ales în primii ani, când nivelul temelor este unul facil, trebuie să te abții să le rezolvi în locul lui. Indiferent cât de mult te impresionează să-l vezi că se confruntă cu dificultăți, este înspre binele lui să le rezolve singur. Îi poți explica noțiuni pe care nu le-a înțeles foarte bine, îl poți ajuta să clarifice cerințele problemelor, îi poți veni în întâmpinare cu auxiliare dedicate, cu sfaturi sau poți investi în meditații, în cazul în care e o materie care-i pune mari probleme, dar sub nicio formă nu-l lăsa să meargă la școală cu temele rezolvate de tine. Felul în care copilul rezolvă temele este un bun indicator și pentru profesor legat de nivelul său și de felul în care se raportează la materie. Scopul temelor este să consolideze noțiunile predate, așadar acest proces trebuie parcurs doar de copil. Scopul tău este doar acela de a-l face să ia în serios această responsabilitate.

5. Găsește un sistem echilibrat de recompense

Ceea ce se numește „instant gratification” – primirea unei recompense imediat după ce ai rezolvat un task – este o metodă care generează des dispute. Ideal este ca principalul motiv pentru care un copil rezolvă temele pentru acasă să fie pentru că a înțeles utilitatea lor. Însă e foarte posibil ca această înțelegere să vină cu timpul, ori rutinele benefice, cum este și rezolvarea temelor pentru acasă, se creează doar prin consecvență. Iar la început această consecvență se poate forma pe un fond de atitudine constructivă din partea părintelui, prin comunicare asertivă și prin aprecierea eforturilor. Un sistem echilibrat de recompense nu include neapărat produse scumpe sau gesturi mărețe. Scopul este acela de a răsplăti un comportament responsabil, iar asta se poate face prin afirmații pozitive (exemplu: „Sunt foarte mândru de faptul că încerci să fii responsabil la școală.”, „Știu că nu e mereu plăcut să faci teme, dar apreciez că nu te sustragi de la asta.”, „Cred că uneori sunt dificile, dar sunt impresionată că nu renunți.” etc.) sau gesturi mărunte (exemplu: îi aduci la birou băutura caldă preferată, planifici în weekend o activitate de familie care știi că îi face plăcere, te joci un joc împreună cu el după ce termină temele etc.).

Temele sunt un subiect delicat în multe familii, însă nu e ceva ce putem evita, iar importanța lor în procesul educațional este mare. Aplică sfaturile de mai sus și descoperă ce funcționează cel mai bine pentru voi.