Evaluare nationala, Sfaturi

Adevăratul rol al temelor pentru acasă în procesul de învățare

Subiectul temelor pentru acasă este unul dintre cele mai discutate în triunghiul părinte – copil – cadru didactic și frecvent creează diferențe de opinie legate de cantitatea potrivită sau de importanța pe care o au. Pentru a le privi într-o lumină mai caldă este important să înțelegi adevăratul rol pe care ele îl îndeplinesc, astfel încât să-l poți ajuta și pe copil să aibă o abordare mult mai relaxată și pozitivă în ceea ce le privește.

Iată principalele 4 obiective pe care le ating temele pentru acasă, mai ales atunci când sunt adecvat ajustate la nivelul școlar al copilului.

1. Consolidarea cunoștințelor și îmbunătățirea memoriei de lungă durată

Temele permit copiilor să recapituleze metodele, conceptele și informațiile pe care le-au învățat în clasă. Ei ajung astfel să exerseze ceea ce au învățat. Acest proces continuu de recapitulare și aplicare antrenează memoria și permite informațiilor să fie reținute pe termen lung.

Deseori temele de acasă integrează noțiuni din mai multe lecții, ajutând copilul să identifice corelații logice între date. Aceasta este cunoscută ca o formă de repetiție elaborativă, principala metodă prin care este antrenată memoria de lungă durată. Este și una din metodele folosite de profesorii Agerio în sesiunile de mate și română și printre cele mai eficiente în procesul de învățare consolidat.

2. Pregătire practică pentru examene

Oricât de mult își va propune să se pregătească din timp pentru anumite teste sau examene, realitatea este că destul de des copilul va ajunge pe ultima sută de metri să rezolve teste dedicate sau să facă o recapitulare mai serioasă. Principala metodă prin care s-ar putea asigura că are pregătirea minimă pentru evaluări este să rezolve constant și la timp temele pe care le primește, mai ales la materiile de bază.

Temele presupun un proces continuu de recapitulare, prin integrarea noțiunilor noi cu cele vechi, deja studiate. În plus, îl ajută pe copil să se familiarizeze cu citirea și interpretarea corectă a cerințelor problemelor. Printre cele mai frecvente greșeli la teste și examene este înțelegerea greșită a enunțurilor, astfel că prin rezolvarea consecventă a temelor copilul se obișnuiește mult mai bine cu felul în care trebuie să abordeze cerințele și să treacă la rezolvarea lor.

3. Cultivarea abilităților de studiu individual

Temele pentru acasă îl învață pe copil să fie independenț, să ia inițiativa și să fie responsabil pentru îndeplinirea unei sarcini. Toate aceste lucruri îl ajută pe copil să dezvolte autodisciplina, lucru care îl va ajuta pe viitor în parcursul său academic superior. Rolul temelor este de a-l aduce pe copil în punctul în care se poate descurca singur, fără ajutor din partea profesorului.

Atunci când copilul își concentrează atenția în a rezolva temele primite, este nevoit să învețe să folosească singur sursele de informații disponibile, cum ar fi internetul, culegerile suplimentare, cărțile etc.. Acest proces îi va îmbunătăți și abilitățile de cercetare și îl va expune la o gamă mai largă de învățare. Privind imaginea de ansamblu, dintr-o perspectivă mai practică, toate aceste lucruri îl ajută să-și dezvolte flexibilitatea și capacitatea de înțelegere și interpretare, abilități esențiale în viață.

4. Crearea unei punți de monitorizare

Nu în ultimul rând, temele pentru acasă îți oferă ție, ca părinte, ocazia de a monitoriza progresul școlar al copilului. Studiile făcute în ultimele două decenii au arătat foarte clar că implicarea părinților în procesul de învățare al copilului este un factor important în performanța sa școlară. Temele îți permit să ai un rol activ în educația lui, să evaluezi și monitorizezi progresul pe care-l face.

Iar timpul petrecut împreună cu copilul pentru a rezolva temele pentru acasă nu e nevoie să fie unul obositor, în circumstanțele potrivite se poate transforma chiar într-un mod suplimentar prin care poți interacționa cu copilul tău întărind legătura dintre voi. Am oferit în trecut mai multe sfaturi despre cum îl poți ajuta pe copil la teme evitând bătăile de cap, le puteți parcurge în acest articol de pe blog.

***

Totuși, pe cât de mult contribuie temele la procesul de învățare al copilului, trebuie menționat și faptul că prea multe pot provoca stres și epuizare. Prea multă presiune poate avea efecte negative asupra stării de spirit a copilui, așadar cheia rămâne echilibrul. Despre ce anume poți face atunci când copilul primește prea multe teme am povestit deja aici.

Un impact negativ asupra copilului îl poate avea și gradul de dificultate prea ridicat al temelor primite, dar vom discuta mai pe larg despre acest subiect în viitorul apropiat. Până atunci, dacă te confrunți cu această situație sau nu ai suficient timp să-l ajuți pe copil la teme, nu uita că profesorii AGERIO pot face asta foarte ușor și rapid, la mate și română, în sesiuni directe prin intermediul aplicației.

Lasă un răspuns