Sfaturi

Ce obiective setăm pentru un nou an școlar de succes?

Un nou an școlar vine la pachet cu o mulțime de pregătiri, emoții, ajustări și necunoscute, fiind deseori o provocare atât pentru copii, cât și pentru părinți. Mai ales în cazul în care copilul tău schimbă școala sau trece într-un nou ciclu de învățământ (de la primar la gimnaziu  sau începe liceul ).

Orice situație este mai ușor de întâmpinat atunci când ai un plan pentru ea, dar mai ales când îți setezi niște obiective simple pe care să le urmărești atunci când lucrurile încep să ia turnuri neașteptate și apar situații neprevăzute. Pentru că da, mai niciodată „socoteala din târg nu se potrivește cu cea de acasă” și e mai sănătos să-ți propui să fii flexibil în fața schimbării și să nu pierzi din vedere lucrurile cu adevărat importante.

Așadar, indiferent de surprizele pe care ți le vor pregăti următoarele luni, îți propunem câteva obiective pe care să le ai în vedere pentru un an școlar de succes.

6 obiective pentru noul an școlar

Să ai o atitudine pozitivă față de educație. Este adevărat că de multe ori sistemul educațional românesc poate părea depășit sau anevoios. La fel de adevărat este și că accesul la educație și cultură se poate dovedi costisitor (mai ales în vreme de criză economică), dar arătând copiilor tăi că valorezi educația și că o folosești în viața de zi cu zi, le oferi un model sănătos care va contribui direct la succesul lor la școală. Acest lucru este cu atât mai important la începerea unui nou an școlar, când totul pare copleșitor. Dacă atitudinea ta față de educație este una pozitivă, cresc șansele de a-i stârni copilului entuziasmul legat de învățare. O atitudine foarte critică, exprimată constant, la adresa școlii, profesorilor, lipsurilor din sistemul educațional, îl poate descuraja sau îi poate transmite ideea că orice ar face, nu are rost. Încearcă să te concentrezi pe lucrurile pozitive – accesul facil la informație, existența nenumăratelor resurse educaționale online (multe dintre ele cu acces gratuit) sau a aplicațiilor și platformelor alternative de învățare (unde poți găsi frecvent abonamente reduse) etc.

Să stabilești o nouă rutină care să vă ajute în diminuarea stresului. Gândește-te ce anume din rutina voastră zilnică ar putea fi îmbunătățit/optimizat astfel încât să reducă stresul. Pierdeți prea mult timp dimineața cu îmbrăcatul și ajungeți să plecați mereu la limită și deja nervoși? Atunci propune-ți ca anul acesta să alegi de seara outfit-ul pentru a doua zi și să-l lași pregătit pe un umeraș pentru a doua zi. Copilul pierde prea mult timp pregătindu-și ghiozdanul și ajunge să uite frecvent acasă cărți sau caiete? Parcurgeți înainte de culcare orarul de a doua zi și lăsați pe birou tot ceea ce este necesar înainte să vă spuneți „noapte bună”.

Să-ți ajuți copilul să obțină rezultate mai bune la o materie la care are probleme. Poate nu-i place matematica, îi este greu să rețină datele istorice, se orientează greu pe o hartă geografică sau are emoții când vine vorba să scrie un eseu. Cu toții am avut o materie care ne-a dat bătăi de cap și care ne-am fi dorit să fie scoasă din orar. Folosește-te de înțelepciunea serialelor tv și spune-i că e bine să-și „țină prietenii aproape, dar dușmanii și mai aproape”. 🙂 Provoacă-l să se împrietenească anul acesta cu materia-problemă și găsiți împreună metode prin care poate face asta – vizite la muzeu, tresure-hunt-uri în care e nevoit să folosească orientarea în spațiu, aplicații educaționale care abordează materia respectivă, experimente interactive etc.

Să citiți câteva pagini dintr-o carte zilnic.Indiferent de evoluția tehnologică și de contextul istoric, un lucru s-a păstrat mereu adevărat: lectura joacă un rol fundamental în educația noastră. Cărțile sunt super-eroii societății din momentul în care au apărut: sunt o sursă de informație și de divertisment, modelează indivizii și culturile și le permit oamenilor să se dezvolte pe toate planurile. Propuneți să citești în fiecare seară câteva pagini, alături de copilul tău. Fiecare cu cartea lui. Puterea exemplului este crucială, iar timpul petrecut astfel va fi benefic pentru amândoi.

Să învățați împreună lucruri noi. Procesul de învățare nu se întâmplă exclusiv la școală și nu poate fi cuprins doar de curriculă. Deasemenea, el nu este limitat la anii de școală obligatorie și nici nu ar trebui să fie așa. Identifică ceva ce ați putea învăța împreună anul acesta și treci la treabă – poate fi o limbă străină, un instrument muzical, un tip de dans, yoga, pictură, origami etc. Fie că vă înscrieți la un curs pe subiect (fiecare la unul dedicat vârstei și nivelului său, desigur!) sau că vă documentați pe cont propriu despre el, acest lucru vă va ajuta să petreceți timp de calitate împreună.

Să-ți încurajezi copilul să socializeze măcar o dată pe săptămână cu colegii de clasă. Felul în care socializăm a fost puternic afectat de ultimii 2 ani de pandemie și probabil va continua să cunoască noi forme și calibrări. Dar fenomenul de socializare este unul extrem de important în dezvoltarea personală și emoțională a copilului, așadar trebuie încurajat. Dezvoltarea relațiilor cu colegii de clasă este un atu în ceea ce privește dinamica pe care copilul tău o va avea cu ei în anii în care vor învăța împreună. În plus, este foarte bine să ținem minte că timpul liber trebuie să existe – printre orele de școală, temele de acasă și activitățile extrașcolare, ajunge să devină subiect tabu și asta va lucra doar în detrimentul copilului. Timpul liber petrecut alături de prieteni merită un loc în lista de obiective.

Cu siguranță că lista de obiective ar putea continua, însă cel mai important lucru e să le alegi pe cele de care tu și copilul tău aveți mai multă nevoie. Prioritizează-le în funcție de asta și nu te dezarma dacă nu reușești să le bifezi pe toate. Orice ar fi, nu uita că începuturile, așa cum este și un nou an școlar, aduc pe lângă teamă și provocări, entuziasm și oportunități. Concentrează-te pe cele din urmă și fii sigur că totul va fi bine!