Sfaturi

Ce poți face în vacanța de iarnă alături de copilul tău?

Urmează două săptămâni de vacanță și sărbători de iarnă, un prilej minunat de a petrece timp de calitate în familie și alături de prietenii apropiați. În timpurile moderne luna decembrie vine la pachet cu multă agitație și treburi de făcut, așadar acest articol este o invitație la a încetini ritmul și a încerca să ne reamintim ceea ce contează cu adevărat. Timpul liber ar trebui să fie întotdeauna petrecut într-un mod valoros. Iată câteva astfel de propuneri, din partea noastră, pentru finalul lui 2023.

1. Creați împreună cadouri personalizate pentru cei dragi

Un cadou are două componente importante: „produsul” în sine și „timpul” investit de persoana care oferă cadoul. Timpul în care te gândești la persoana căreia vrei să-i oferi cadoul, la ce i s-ar potrivi cel mai bine, timpul în care cauți cadoul, îl cumperi sau confecționezi, timpul în care îl împachetezi și timpul dedicat momentului în care-l oferi. Din nefericire, o societate de consum pune mult prea mult preț pe prima componentă. Realitatea este că a doua este cea care ajunge, cu adevărat, la omul care primește cadoul. Un cadou este despre „a oferi” și nu e nimic mai valoros spre a fi oferit decât timpul și gândul nostru bun. Așadar, anul acesta ia-ți timp, alături de copil, pentru a face o listă cu persoanele cele mai importante cărora dorește să le ofere un cadou și povestiți împreună despre ce înseamnă fiecare persoană de pe listă pentru el. Ce anume știe el că le place persoanelor respective? Dacă persoanele respective ar fi o culoare, care ar fi? Dacă ar fi o melodie, cum ar suna?

După ce treceți împreună prin acest proces, găsiți tot împreună ceva simbolic care să includă elemente din răspunsurile la întrebările de mai sus. Poate fi un glob în culoarea preferată a persoanei respective pe care „pictați” un simbol sau mesaj sugestiv, poate fi un bilet la un film cu actorul preferat sau un mesaj personalizat cu amintiri care înseamnă ceva doar pentru persoana respectivă, scris pe un semn de carte. Poate fi orice, atâta timp cât primește valoarea procesului de mai sus.

2. Amenajați împreună un colț al casei doar cu ornamente DYI

În nicio perioadă din an nu ne preocupăm de împodobirea casei mai mult ca de sărbătorile de iarnă. Oferta de ornamente de Crăciun din magazine este vastă și cu siguranță că deja ai în casă multe variante de beculețe, panglici, globuri, beteală și altele asemenea. Ce ar fi, însă, dacă ai stimula și mai mult creativitatea copilului și pe a ta?

Alegeți împreună un colț anume din casă și propuneți-vă să-l decorați doar din aranjamente făcute de voi. Pe internet sunt numeroase proiecte de tipul DYI (Do-It-Yourself) din care vă puteți inspira. O astfel de inițiativă va genera o activitate recreativă plăcută, ușor de făcut în familie, dar și o poveste de spus apoi. Puteți crea ceva de la zero sau puteți reinventa ornamentele mai vechi, oferindu-i astfel copilului și o lecție valoroasă despre reciclare. După ce terminați de amenajat colțul respectiv, folosind doar ornamente DYI, faceți un set de fotografii și puneți-le la păstrare. La anul, reia activitatea și observă cum anume evoluează ideile și imaginația copilului.Va ieși un album foto foarte reușit peste ani!

3. Implicați-vă împreună într-o activitate caritabilă

Generozitatea este o valoare care ar trebui să ne însoțească tot timpul, însă apare la suprafață mult mai frecvent în timpul sărbătorilor de iarnă. Profită de acest moment pentru a discuta cu copilul despre ce înseamnă mai exact generozitatea și implicați-vă împreună într-o activitate caritabilă. Dacă nu aveți timp sau oportunități de voluntariat, puteți face ceva mult mai simplu, precum ar fi să donați haine sau mâncare unor persoane aflate în situații vulnerabile.

De exemplu, poți trece împreună cu copilul prin hainele și jucăriile pe care le are, dar pe care nu le folosește și pe care le-ar putea dona. Ajută-l în procesul de decizie, spune-i că pot fi donate doar haine sau jucării în stare bună, pe care el însuși le-ar folosi, că e o formă de respect să nu ofere cuiva ceva ce este deja indezirabil. Apoi asigurați-vă împreună că obiectele sunt curățate și frumos împachetate. Căutați împreună un centru dedicat de donare sau chiar o familie/persoană anume. Mergi alături de copil pentru a le dona, implică-l în fiecare pas al procesului. E o lecție de conștientizare și bunătate pentru care-ți va mulțumi mai târziu.

4. Faceți o listă cu lucrurile pentru care sunteți recunoscători din anul ce se încheie

Pornind de la activitatea de mai sus, ajungem la o recomandare foarte importantă: o listă de MULȚUMESC. Tot mai multe studii psihologice demonstrează impactul pozitiv pe care recunoștința îl are în viețile noastre. A practica zilnic recunoștința îmbunătățește calitatea vieții personale și a relațiilor, te ajută să gestionezi mai ușor stresul și îmbunătățește chiar și calitatea somnului.

Indiferent cât de dificilă este o zi, o săptămână sau chiar un an, dacă privim atent prin tot ceea ce am trăit, sigur vom găsi lucruri pentru care să fim recunoscători. Încheiați 2023 cu pace, privind mai ales spre evenimentele, momentele, oamenii care v-au făcut să zâmbiți. Așează-te alături de copil într-o seară și scrieți de mână, pe o foaie de hârtie, 10 lucruri/momente pentru care i-ați spune MULȚUMESC lui 2023. Faceți apoi schimb de liste și… savurați momentul!

***

Dacă vreți să adăugați activităților de mai sus și altele bune pentru vacanța de iarnă, vă recomandăm să citiți și articolul acesta, în care am încercat anul trecut să vă inspirăm să îmbinați utilul cu plăcutul. Și pentru că tot am menționat de „util”, știm că vacanța nu înseamnă exclusiv doar timp liber și că vine la pachet și cu lecturi, teme și lecții. Ocupați-vă și de acestea tot în ritm așezat. La matematică aveți sprijinul AGERIO chiar și în vacanța de iarnă! Luăm o pauză între 23 – 26 decembrie, respectiv 30 decembrie – 2 ianuarie, dar între 27 – 29 decembrie, respectiv 3 – 5 ianuarie ne găsești în intervalul 10:00 – 12:00 și 17:00 – 21:00. Din 8 ianuarie suntem pe baricade în programul obișnuit!