Sfaturi

Eșecul școlar – cum îți ajuți copilul să-i facă față?

Se discută foarte mult despre succesul și eșecul școlar, deopotrivă – cum sunt definite? Care sunt cele mai bune strategii de a atrage succesul și a evita eșecul? Cum ne raportăm la fiecare dintre ele? Se discută mai puțin despre partea de acceptare și gestionare a situației mai puțin „roz”: eșecul. Ce faci când copilul tău traversează un astfel de moment? Cum îi poți ajuta concret? Cum puteți gestiona cât mai bine emoțiile prin care trece, astfel încât să rămână doar un moment în timp, unul care să nu-l marcheze negativ și pe viitor?

Iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta în cazul în care copilul tău traversează o perioadă ce ar putea fi definită ca „eșec școlar”.

1. Evaluează cât mai obiectiv situația

Prima întrebare pe care ar trebui să ți-o pui și la care ar trebui să răspunzi cât mai sincer și obiectiv, evitând să te raportezi la propriile așteptări, este: chiar ne aflăm într-o situație de eșec școlar?

S-a scris mult despre succes versus eșec, iar dacă ar fi să ne luăm după definițiile succesului școlar, din materialele de specialitate, acesta ar fi „rezultate obţinute la un randament superior, în conformitate cu nivelul cerințelor programelor școlare și al finalității procesului de învățământ” Dar ce înseamnă, până la urmă, „randament superior”? De exemplu, un copil poate avea rezultate foarte bune la anumite materii, în timp ce la altele poate avea doar note de trecere. Este aceasta o situație de eșec sau succes? Răspunsul depinde foarte mult de proiecția și așteptările proprii.

Așadar, înainte de a trece mai departe, e nevoie să existe cât mai multă claritate legată de situația pe care o percepi a fi un eșec. Chiar este? Are vreun impact negativ concret asupra evoluției viitorului copilului tău? Îl împiedică să obțină ceva de care are nevoie pentru a înainta în viitorul său academic? Dacă răspunsurile la întrebările acestea sunt „nu”, ar trebui să încerci să ridici din presiunea așteptărilor. Un examen important picat, precum Evaluarea Națională sau Bacalaureatul, poate fi considerat eșec școlar, o notă de 6 la un test la o materie care nici măcar nu face parte din aria în care copilul tău vrea să se dezvolte… nu e. 🙂

2. Controlează-ți propriile reacții

Următorul pas în gestionarea corectă a situației din partea ta, ca părinte, este să eviți orice reacție extremă. E mai ușor de zis decât de făcut, dar este extrem de important să eviți să te arăți furios, supărat, ireversibil dezamăgit. Faptul este deja consumat și cea mai sănătoasă abordare este detașarea emoțională și adoptarea unei atitudini pozitive și constructive. Analizează situația la rece, gândește-te ce alternative există și ce acțiuni concrete se pot lua pentru a reduce din efectele negative pe care situația de eșec le-a atras.

Copilul trebuie să simtă în tine un aliat, un pilon de suport și să înțeleagă că întotdeauna există soluții, că este important să mergi mai departe și să nu te lași definit de eșec.

3. Ajută-l să accepte situația

Există situații în care copilul tău poate fi mai afectat decât tine de ceea ce percepe a fi un eșec al său, chiar și când nu e cazul. Primul pas ca el să poată depăși momentul dificil este… să-l accepte. Acceptarea este una din cele mai importante abilități în evoluția umană și este destul de greu de pus în practică. Un element-cheie în a genera acceptare este… iubirea necondiționată.

Explică-i copilului tău că eșecul nu îl definește, ci este o oportunitate de evaluare a lucrurilor care pot fi îmbunătățite, un prilej să se cunoască mai bine și să înțeleagă mai multe despre cum funcționează el, despre ce-și dorește și ce limite are. Mulți oameni remarcabili ai lumii au învățat din eșec sau au făcut progrese incredibile în urma eșecurilor. Eșecul ne poate învăța să fim și mai buni, mai responsabili, mai perseverenți. Spune-i asta copilului tău și asigură-l că îl iubești indiferent de rezultatele școlare pe care le are.

4. Fă un plan concret și cere ajutor

După ce ai evaluat obiectiv situația în care copilul se află, ai adoptat o atitudine constructivă și l-ai ajutat și pe el să accepte și înțeleagă situația în care se află… e timpul pentru acțiune. Faceți împreună o listă cu toate măsurile care pot fi luate pentru ca situația să fie îmbunătățită: are nevoie de meditații? La matematică și română poate lucra zilnic în sesiuni de 20 de minute cu profesori foarte bine pregătiți prin intermediul aplicației AGERIO. Are nevoie de un curs extrașcolar care să-l ajute să-și îmbunătățească o abilitate-cheie (gen gândirea logică / creativitatea / gândirea argumentativă etc.)? Înscrie-l la unul din atelierele sau cursurile de la tine din oraș. Are nevoie de mai multă încredere în sine? Arată-i că ai încredere neclintită în potențialul lui: ia-ți mai mult timp săptămânal să faceți împreună activități care pot îmbunătăți progresul școlar.

Rămâi alături de copil, insistă ca poate sa învețe și să recupereze lacunele, asigură-te că folosește resursele pe care i le pui la dispoziție și întreabă-l constant ce anume simte că mai are nevoie pentru a progresa. Iar atunci când observi îmbunătățiri, sărbătorește alături de el și îndeamnă-l să continue pentru că e dovada clară că se poate.

***

Adu-ți aminte că deseori copilul este propria ta oglindă… iar dacă acceptă greu un eșec, cel mai probabil este ceva ce a preluat din familie. Așa că înainte să-i aduci și lui aminte, repetă-ți ție că eșecul dintr-un anume moment nu spune nimic despre valoarea personală a cuiva. În alt moment, în alt context, am putea obține un rezultat mai bun. Iar la finalul zilei… NOI suntem creatorii vieții noastre.