Sfaturi

Recapitularea – de ce e importantă la început de an școlar?

Cel mai frecvent recapitularea materiei școlare este adusă în discuție înainte de un examen important sau în vacanțele dintre trecerea de la un ciclu școlar la altul (primar-gimnaziu, gimnaziu-liceu). Însă nu ar trebui deloc subestimate beneficiile pe care le are dacă este realizată la începutul anului școlar. Începuturile sunt importante și seriozitatea cu care le tratăm poate schimba deseori deznodământul întregului capitol în care ne aflăm.

La începutul anului școlar atmosfera este mai relaxată și nu există la fel de multă presiune, elevii sunt mai odihniți și receptivi spre noile informații. Tot atunci setăm noi obiective educaționale și punem întreaga noastră energie în ele. Așadar, este unul dintre cele mai bune momente pentru a te asigura că toate acestea se întâmplă pe o fundație sănătoasă, cu cât mai puține lacune.

Iată 5 sfaturi pentru o recapitulare eficientă în primele săptămâni de la începutul noului an școlar!

  1. Faceți o listă cu cele mai importante materii pentru anul ce urmează. Ar fi dificil la început de an pentru copilul tău să treacă printr-o recapitulare generală, la toate materiile din orar. Așadar, va trebui să prioritizați împreună. Cel mai probabil matematica și limba română se vor afla pe listă, fiind materiile la care indiferent de ciclul școlar se susțin cele mai importante teste și evaluări. Adaugă pe lângă acestea maxim 3 alte materii-cheie pentru educația copilului, din prezent. Una dintre ele poate fi limba străină pe care o studiază la școală, alta poate fi o materie la care știi că întâmpină frecvent provocări, iar una poate fi materia preferată la care și-ar dori să performeze.
  2. Stabiliți de comun acord cât timp va aloca recapitulării în fiecare zi. Nu uita că noul an școlar a început, așadar va trebui să acorde atenție și noilor capitole predate de profesori, deci timpul dedicat recapitulării nu trebuie să depășească mai mult de 10 – 20% din timpul total dedicat zilnic procesului de învățare.
  3. Pregătiți un calendar specific al recapitulării. Dincolo de timpul pe care-l acordă, trebuie să fie foarte clar care sunt capitolele vizate din fiecare materie și cât din recapitulare se va concentra pe noțiuni teoretice și cât pe noțiuni practice (rezolvare de probleme sau teste, experimente etc.).
  4. Faceți o listă cu lacunele descoperite. Dacă în timpul procesului de recapitulare copilul întâlnește noțiuni pe care nu le stăpânește, încurajează-l să noteze care sunt. Și nu vă opriți aici! Căutați împreună soluții – puteți căuta prin notițele de la clasă de anul trecut pentru modele de rezolvări, sau îi poți explica tu noțiunile pe care nu le știe în cazul în care le stăpânești. Dacă aceste metode nu funcționează, nu uita că poți căuta informații suplimentare online sau poți folosi aplicații educaționale unde găsești fișe de lucru, exerciții explicate, filmulețe educaționale sau intri în dialog direct cu un profesor. (Agerio, ȘcoalaIntuitext, Duolingo etc.). Îi poți propune chiar să aducă în discuție la clasă subiectul care-i pune probleme și să ceară ajutor de la profesor.
  5. Sărbătoriți fiecare etapă parcursă din procesul de recapitulare. Este important să ne bucurăm de lucrurile pe care reușim să le realizăm, mai ales dacă ele presupun muncă susținută. Încurajează-ți copilul să sărbătorească progresul, rezultatele și obiectivele de învățare pe care le-a atins. Puteți stabili încă când începeți recapitularea ce tip de recompensă îl așteaptă la finalul drumului sau îi poți face o surpriză după ce întreg procesul se încheie.

Recapitularea materiei, la început de an școlar, îl va ajuta pe copilul tău să identifice golurile pe care le are înainte ca acestea să-i îngreuneze întreg procesul de învățare și rezultatele din viitorul apropiat. Odată identificate golurile, la început de an școlar ai destul timp să îl ajuți să le rezolve, înainte să se agraveze pe măsură ce profesorul înaintează cu noțiunile predate la clasă. Chiar dacă vei descoperi că totul este în regulă și nu există lacune, printr-o recapitulare a materiilor-cheie la început de an, copilul va câștiga mai multă încredere în sine și va căpăta mult mai multă structură, lucruri importante în obținerea rezultatelor școlare bune.