Elevii claselor a VIII-a intră pe ultima 100 de metri în pregătirea pentru Evaluarea Națională 2023. Conform calendarului, prima probă scrisă, la Limba și literatura română va avea loc pe 19 iunie, urmată pe 21 iunie de proba la Matematică, iar pe 22 iunie proba la Limba maternă. Perioada înscrierilor la Evaluarea Națională 2023 este între 6 și 9 iunie, moment când se încheie și cursurile pentru elevii claselor a VIII-a.
Așadar, în cazul în care copilul tău este acum clasa a VIII-a, mai are doar o lună în care se poate pregăti pentru a obține rezultate cât mai bune. Eficiența este mai importantă ca oricând atunci când intrăm în linie dreaptă către un termen limită, așadar te invităm să parcurgi următoarele sfaturi pentru a te asigura că folosiți timpul acesta cât mai bine.
1. Ajută-l să-și organizeze eficient timpul și energia!
Când vine vorba de ultima sută de metri înainte de un termen limită important, presiunea devine mai mare și riscăm ca din acest motiv să devenim mai haotici în acțiunile noastre și, deci, mai ineficienți. Poți evita ca acest lucru să se întâmple copilului tău, implementând câteva trucuri de bază în managementul timpului:
- Ajută-l să facă un TO DO list zilnic, pe care să treacă cele mai importante 3 teme/lecții/obiective de parcurs, iar pe lângă ele câteva secundare. Așa îl înveți să prioritizeze și te asiguri că acoperă baza.
- Stabiliți de comun acord un timp fix pentru învățare, de preferat alocându-i un interval orar anume, precum și un timp pentru pauze și deconectare.
- Folosește un calendar și un organizator – pot fi digitale sau printate, important este să vă ajute să urmăriți exact trecerea timpului și obiectivele pe care le mai aveți de atins.
Atunci când vine vorba de energie, trebuie să ne gândim la ea în mai multe planuri: fizică, mentală, emoțională și spirituală. Dacă în cazul energiei fizice lucrurile care pot fi făcute sunt antamate mult mai mult în concret – odihnă și nutriție adecvate – în cazul celorlalte avem mai multe nuanțe și poți acționa doar observându-ți copilul și identificând care sunt zonele în care se confruntă cu probleme.
De exemplu, dacă ți se pare că se instaurează oboseală mentală, îi poți recomanda să ia pauze mai dese în timpul învățatului. În plus, asigură-te că în timpul sesiunilor de învățare, nu are elemente care să-i distragă atenția, deoarece acestea nu vor face decât să-l consume mental mai tare.
Pentru a-i menaja energia emoțională, adu-i constant aminte că este în regulă să ceară ajutor când se simte copleșit de anumite lucruri și învață-l să folosească tehnici de relaxare în pauzele de învățare. Sistemele de recompense sunt și ele recomandate în menținerea unei bune energii emoționale, întrucât aceasta este strâns legată de încrederea în sine – când copiii simt că eforturile lor sunt văzute și apreciate, au mai puține șanse să se simtă descurajați.
Energia spirituală este legată direct de motivația copilului de a depune efort intens pentru un anume scop, așadar îl poți ajuta să o mențină discutând despre planurile sale de viitor, despre cum îl va răsplăti efortul depus acum în evoluția sa viitoare și despre ce anume își dorește să facă atunci când examenele sunt gata.
2. Încurajează-l să recapituleze noțiunile importante și să identifice lacunele!
Când a mai rămas puțin timp înainte de un examen important, o recapitulare generală, așa cum poți face la începutul anului școlar, nu mai este la fel de eficientă. În acest punct încurajează-l pe copil să recapituleze inițial noțiunile cele mai importante, iar apoi să se concentreze doar pe cele pe care simte că nu le stăpânește.
Faceți o listă cu tot ceea ce nu poate rezolva ușor sau nu a înțeles și apelați la ajutor din partea unui cadru didactic. Prin AGERIO puteți face asta fără programare, de acasă, doar cu ajutorul tabletei sau telefonului mobil. În doar 20 de minute i se va explica, aplicat pe personalitatea sa și conform programei de examen, ceea ce nu știe.
Rezolvarea de teste este cea mai bună metode prin care poate trece printr-o recapitulare eficientă și prin care poate identifica imediat lacunele, așadar asigură-te că are acces la suficiente și că rezolvă cel puțin unul zilnic. La final, spune-i să noteze ce nu a putut rezolva sau i-a ridicat neclarități și imediat se poate consulta cu unul din profesorii AGERIO.
Tehnicile de memorare eficientă sunt și ele de ajutor în procesul de recapitulare înainte de examen, iar despre cele mai populare dintre ele ți-am povestit și noi în acest articol de pe blog.
3. Ține în frâu stresul!
Înainte de toate, trebuie să fii conștient că este important ca tu să fii cât mai echilibrat și să nu îi transmiți propriile griji și așteptări legate de Evaluare, întrucât acest lucru nu va face decât să sporească anxietatea copilului.
Dacă observi semne de stres la copilul tău, încearcă să-i schimbi perspectiva pe care o are asupra examenului – transformă-l într-un motiv de entuziasm, nu unul de presiune. Încurajează-l să privească momentul ca pe un milestone care-i va încununa drumul de până acum, adu-i aminte de toate planurile pe care le aveți după examen și de perioada liceului care urmează și care-i va descoperi noi prieteni și emoții.
Puteți încerca împreună, în fiecare dimineață sau seară, exerciții de meditație sau respirație – îi vor fi de folos și pe viitor, ori de câte ori se va confrunta cu situații stresante în viață.
4. Nu neglija odihna și nutriția!
Somnul este un element-cheie în performanța intelectuală. Orele insuficiente de somn sunt asociate cu rezultate școlare scăzute conform tuturor cercetărilor efectuate. Un studiu de amploare, făcut pe aproape 55.000 de elevi, a relevat că problemele cu somnul au crescut cu până la 10% probabilitatea de pica un examen.
Lipsa somnului afectează memoria, concentrarea, atenția, creativitatea și influențează negativ starea de spirit. Așadar, indiferent de volumul de materie pe care-l mai are de parcurs înainte de Evaluare, asigură-te că doarme minim 8 ore în fiecare noapte.
O nutriție adecvată este importantă tot timpul, cu atât mai mult în perioade de stres și efort prelungit. Printre alimentele care stimulează activitatea cerebrală se afla avocado, banana, drojdia de bere, broccoli, pepenele galben, ouăle, carnea de pui, pește (ton, somon), semințele de in, germenii de grâu, portocala, orezul brun, legumele cu frunze verzi, soia și kefirul. Un complex de Omega-3 poate fi și el foarte util de introdus în alimentație în această lună.
***
Evaluarea Națională este unul din primele examene importante pe care copilul tău le va susține de-a lungul parcursului său academic, așadar este important să ia în serios pregătirea pentru el, însă nu trebuie să pierdeți din vedere, nici el, nici tu, că este doar unul din multele provocări pe care le va întâmpina de aici înainte și că cel mai bine e să facă asta cu entuziasm și încredere. Și nu uitați că nu sunteți singuri în acest proces: echipa AGERIO este prezentă la datorie!