Ți-am oferit deja câteva sfaturi practice despre cum îți poți ajuta copilul la teme fără să te alegi cu o durere de cap, însă acum îți propunem să intrăm pe un teren mai delicat al acestui subiect: ce este de făcut când ele sunt prea multe?
Rolul principal al temelor pentru acasă este de a fixa noțiunile predate la clasă. Dar cât timp ar fi corect să ocupe, astfel încât să nu devină ineficiente, obositoare sau o sursă de anxietate pentru copil? De exemplu, știai că recomandarea Asociației Naționale a Educatorilor din SUA este ca temele pentru acasă să însumeze maxim 10 minute pe nivel? Adică, un elev de clasa a V-a ar trebui să aibă teme pentru acasă care pot fi rezolvate în 50 de minute, în timp ce un elev de clasa a XII-a ar trebui să primească teme care să nu depășească 120 de minute în total, la toate materiile.
Regula celor 10 minute a fost analizată și la noi (studiul complet poate fi citit aici) și a fost validată, însă realitatea arată că în continuare mulți copii primesc teme care necesită mult mai mult timp decât spune recomandarea. Ce poți face tu în această situație să-l ajuți?
1. Implică-te în planificarea timpului și prioritizarea sarcinilor!
În momentul în care volumul de lucruri pe care le avem de făcut este foarte mare, tindem să ne blocăm. Chiar și adulții cu experiență se pot împotmoli în fața unui TO DO list prea mare, cu atât mai mult copiii care abia acum încep să dezvolte abilități de planificare și prioritizare. În timp ce nu e recomandat să faci tu treaba în locul lui, este esențial să te implici în partea de organizare și să-l ajuți să facă diferența dintre „urgent” și „important”.
Ordonează alături de el toate temele pe care le are de făcut și prioritizează ordinea în care le va rezolva în funcție de criterii precum orarul său (de exemplu, ar trebui să rezolve mai întâi temele la materiile pe care le are a doua zi în program, și apoi să treacă la cele care sunt în alte zile), testele care urmează sau importanța materiei (de exemplu, ar trebui să facă o prioritate din rezolvarea temelor la materiile la care va avea Evaluări Naționale sau examene de admitere).
2. Apelează la ajutor specializat!
Uneori nu doar numărul de teme este prea ridicat, ci și nivelul lor de dificultate. Sugerează-i copilului să rezolve întâi exercițiile mai simple sau care i se par mai ușor de abordat, iar la final să facă o listă cu toate cele care i-au pus provocări. Treci rapid prin ele alături de el și dacă nu e ceva cu care să-l poți ajuta direct, nu insista. Timpul tău este la fel de important precum al copilului și nu ajută pe nimeni să rămâneți blocați amândoi. Apelează direct la cineva care știi că poate oferi sprijin aplicat.
De exemplu, la matematică sau limba română o sesiune Agerio îl poate ajuta pe copil să rezolve în 20 de minute ceea ce nu a înțeles, iar pe termen lung îl va ajuta să înțeleagă cum să abordeze lucrurile astfel încât aceste dificultăți să dispară. Profesorii cu care intră în dialog direct sunt special pregătiți pentru astfel de situații și îi pot explica personalizat exercițiile astfel încât să se asigure că timpul este folosit cât mai eficient posibil.
3. Înlătură elementele care-i pot distrage atenția!
Uneori copiii petrec prea mult timp la birou în timp ce rezolvă teme pentru că își încarcă timpul și cu alte lucruri în afara temelor. Dacă în timp ce are de scris o scurtă caracterizare a unui personaj dintr-o nuvelă se va opri să răspundă la câteva mesaje pe Whatsapp, să verifice progresul într-un joc autoscroller și să vadă ultimul story de pe Instagram al celui mai bun prieten, șansele sunt ca durata temei la limba română să crească brusc de la 20 de minute la 45.
Folosește-te de regula celor 10 minute, calculează timpul pe care ar trebui să-l aloce pentru teme și asigură-te că-l folosește pe tot pentru a face doar acest lucru. De exemplu, dacă este în clasa a VI-a, spune-i că timp de 60 de minute nu va putea verifica telefonul și nu va folosi internetul decât pentru ajutor direct la teme (cercetare, aplicații educaționale, sesiuni Agerio etc.).
4. Discută personal cu cadrul didactic!
În cazul în care deja ai aplicat sfaturile de mai sus și timpul de rezolvare a temelor încă depășește mult limita recomandată și încarcă foarte mult programul copilului, s-ar putea să fie cazul de o discuție directă cu profesorul care crezi că dă prea multe teme pentru acasă.
Înainte de asta, consultă-te și cu alți părinți din clasa copilului tău, pentru a vedea dacă-ți împărtășesc opinia. Dacă asta se întâmplă, stabilește o întâlnire față în față cu profesorul și încurajează-i și pe ceilalți părinți să facă la fel. În timpul întâlnirii, fă un obiectiv din a rămâne constructiv în dialog, păstrează o atitudine deschisă și pozitivă față de cadrul didactic. Abordează situația prin perspectiva dificultăților prin care trece copilul pentru a rezolva toate temele primite și evită să formulezi direct critici sau concluzii despre cum ar trebui să procedeze.
Poți pune tu direct întrebări precum „care credeți dvs.că ar fi timpul maxim pe care ar trebui să-l petreacă un copil rezolvând temele date?”, „în cazul în care copilul meu a petrecut foarte mult timp încercând să rezolve temele și nu a reușit, vă pot semnala/explica eu situația, astfel încât să nu credeți că nu a încercat/vrut etc.?”. Deseori, din astfel de întrebări se pot naște soluții constructive.
***
Atunci când problema excesului de teme apare la orizont, primul pas pe care-l ai de făcut este să înțelegi foarte clar motivul pentru care copilul tău petrece atât de mult timp rezolvându-le. Odată făcut, poți lua măsurile potrivite.