Ce trebuie să știi din capul locului este că toți copiii au potențialul de a fi creativi, iar această abilitate poate fi explorată și dezvoltată constant, aducându-le numeroase beneficii atât în planul dezvoltării personale, cât și în cel al educației școlare.
Creativitatea îi ajută să-și dezvolte propria viziune și să contribuie în mod autentic la Universul din care fac parte. Știai că dacă un copil e învățat să acționeze doar pe baza cunoștințelor teoretice se poate trezi frecvent blocat în situații, uneori simple? Marele atuu al unei creativități dezvoltate este că oferă soluții în momentele de blocaj, în momentele în care pare că nu se întrevede nicio ieșire sau o rezolvare.
În timp cadrele didactice poartă propria responsabilitate de a aduce în curricula școlară activități și abordări creative, această zonă trebuie explorată mai ales acasă și în cadrul activităților din afara școlii. Dacă vrei să ajuți la dezvoltarea creativității copilului tău, acestea sunt cele mai potrivite și intense activități extrașcolare la care-l poți înscrie.
1. Cursuri de actorie sau improvizație
Actoria și improvizația sunt printre cele mai interactive cursuri de dezvoltare a creativității și printre preferatele adolescenților. Conținutul unor astfel de ateliere include, fără a se limita la, exerciții de atenție și concentrare, tehnici de dicție și respirație, mijloace de expresie și comunicare (verbală și non-verbală), jocuri de improvizație și interpretare. De obicei, aceste cursuri durează câteva săptămâni sau luni și se finalizează cu un spectacol la care pot participa părinții, în timp ce copiii experimentează emoția culiselor.
Caută oferta de astfel de cursuri din orașul tău și alege-l pe cel care se potrivește cel mai bine programului copilului tău (în funcție de frecvența ședințelor și momentele în care sunt programate – seara sau în weekend) și care este susținut de specialiști în domeniu (actori, regizori). În cazul în care adolescentul tău cochetează cu ideea de a da admitere la o facultate de profil (teatru, film), verifică dacă în cadrul unui astfel de curs poate primi și ghidare din partea trainerilor în pregătirea sa.
Extra-bonus: pe lângă creativitate, aceste cursuri îi vor dezvolta și abilitățile sociale, îi vor îmbunătăți dicția și-l vor încuraja să lucreze în echipă.
2. Cursuri de desen sau pictură
Artele vizuale joacă un rol fundamental în dezvoltarea creativității, așadar cursurile de desen (în creion sau cărbune) sau pictură pot fi o alegere extrem de bună pentru activitățile extrașcolare ale copilului tău. Și nu, nu e o condiție obligatorie să aibă un talent ieșit din comun pentru a participa la astfel de cursuri – nu uita că un copil știe instinctiv să deseneze și coloreze de la vârste fragede, înainte să învețe să scrie sau să citească.
Cursurile de desen sau pictură vin cu un pachet generos de abilități pe care le dezvoltă, pe lângă creativitate și imaginație. De exemplu, îi ajută pe copii să învețe cum să reprezinte un obiect tridimensional, exersându-și astfel capacitatea de a reprezenta și percepe obiectele pe toate cele 3 axe. Acest lucru le va permite să înțeleagă mai ușor principiile geometriei în spațiu, capitol important în curricula de matematică de la școală. Dacă și după un exercițiu intens de acest fel continuă să aibă probleme cu geometria în spațiu, apelează cu încredere la câteva sesiuni în Agerio, unde profesorii îl vor ghida cu ușurință.
Activitatea de desen stimulează intens coordonarea motorie și abilitățile motrice fine, iar pictura îi ajută să se concentreze mai bine pe detalii – nu doar ale obiectelor din primul plan, cât și a celor care le înconjoară, învățând astfel nu doar să reprezinte, ci și să privească lumea dintr-o perspectivă de ansamblu.
Dacă ai un copil mai introvertit, căruia cursurile de actorie sau improvizație i-ar crea prea multă anxietate, cele de desen și pictură, care presupun mult lucru individual (ce poate fi continuat și acasă) sunt alegerea perfectă.
3. Ateliere de scriere creativă
Atelierele de scriere creativă pentru copii pot aborda felurite specii ale genului epic (povestire, basm, nuvelă, schiță etc.) sau liric și pot fi un punct de plecare excelent pentru numeroase exerciții care pot fi continuate acasă, precum și pentru a descoperi de timpuriu înclinația către domeniile care țin de scris.
Participarea frecventă la astfel de ateliere și antrenamentul constant în scriere creativă au un impact direct în ceea ce privește performanțele școlare: copilului îi va fi din ce în ce mai ușor să scrie o compunere sau un eseu, va putea articula mult mai coerent o poveste, va putea face mai elocvent rezumatul unui text din bibliografia școlară și cel mai probabil își va schimba în bine și perspectiva asupra lecturii individuale. Toate aceste lucruri vor contribui la creșterea notelor la română sau la limbile străine pe care le studiază. Dacă oferta de astfel de ateliere din orașul tău nu e prea bogată sau copilul tău deja le-a explorat pe toate, nu uita că poți găsi și în librării sau pe internet materiale cu exerciții de scriere creativă și îi poți propune să lucreze acasă. Când are nevoie de un partener de lucru sau de puțin ajutor, va găsi mereu sprijin, fără programare în prealabil, în aplicația Agerio, unde mai mulți profesori de limba română îi pot oferi sfaturi corelate cu programa școlară.
Dincolo de dezvoltarea abilităților lingvistice, prin participarea la ateliere de storytelling copiii devin creatori de povești, lucru care le va da mai multă încredere în sine și îi va face să se simtă mai puternici. Scrisul este una din cele mai vechi forme de terapie prin artă care-i ajută pe copii să descopere mai multe despre cine sunt, despre cum gândesc și despre ce simt.
***
Creativitatea este una din cele mai utile abilități, indiferent de domeniul în care copilul tău își va dezvolta cariera. Făcand ceva creativ, nu are loc doar auto-exprimarea, ci se pun și bazele unor oportunități de a încerca noi moduri de gândire și de abordare a situațiilor în care se află.