Sfaturi

Ce faci când copilul tău are rezultate slabe la limba română?

Mulți copii privesc cu teamă limba română, mai ales pentru că este o materie care le solicită atât gândirea logică, precum și pe cea critică, dar le provoacă și imaginația și creativitatea. Deseori nevoia folosirii tuturor acestor abilități simultan poate părea copleșitoare.

Iată câțiva pași concreți pe care-i poți face în cazul în care copilul tău are rezultate slabe la română.

1. Află cât de obiective sunt problemele pe care le are

Unul din principalele motive pentru care copiii au probleme la limba română este… lipsa de încredere în sine. Spre deosebire de matematică, fizică sau chimie, limba română vine la pachet și cu partea de literatură în care logica trece în plan secundar, lăsând loc părerilor și preferințelor proprii. Pentru mulți copii, mai ales pentru cei introvertiți, poate fi intimidantă ideea de a-și exprima propriile gânduri despre o operă sau situație anume, mai ales dacă au senzația că opinia lor nu este una populară sau aprobată de majoritate sau chiar profesor. Efectul indirect este că va crede că pur și simplu… nu se pricepe.

Dacă situația de mai sus nu se aplică și problemele pe care le are sunt mai mult din zona de gramatică, încearcă să afli dacă ia notițe în mod corespunzător la clasă, dacă este la zi cu noțiunile predate, dacă exersează suficient înainte să treacă la următorul capitol etc..

2. Încurajează-l să citească mai mult

Beneficiile cititului rămân, de departe, cele mai importante în topul stimulării intelectuale: îmbogățesc vocabularul, dezvoltă gândirea critică, pun bazele culturii generale, ajută la consolidarea unui discurs de tip argumentativ. În plus, dezvoltă imaginația și reduc efectele stresului.

Dacă este reticent în a citi lecturile obligatorii recomandate de profesor, identifică ce tip de literatură îi place și încurajează-l să citească oricum. Poate încerca și audio-books, în cazul în care este înclinat să folosească mai ales memoria auditivă. În plus, poate asculta lectura preferată și în drum spre școală sau în alte momente în care ar putea avea „timpi morți”.

Indiferent de ceea ce va citi sau de forma în care va parcurge materialele literare, efectele benefice se vor vedea, atât în rezultatele sale școlare, cât și în atitudinea pe care o va avea față de limba română, ca materie – o va privi mai relaxat și ca pe ceva mult mai tangibil în abordare.

3. Organizează seri de jocuri care antrenează vocabularul sau gândirea argumentativă

Învățarea prin joc rămâne una din cele mai bune și interactive metode de a apropia un copil de studiu. Include în serile de joc în familie câteva opțiuni care-i solicită limbajul verbal, inventivitatea și gândirea critică. Activity este un exemplu popular – pe lângă activitățile de mimă și desen, fiecare participant trebuie să descrie celorlalți un cuvânt, fără să folosească altele din aceeași familie lexicală cu el.

Jocurile precum Povești Întunecate (situații misterioase care trebuie rezolvate) îl vor stimula să analizeze răspunsurile pe care le primește în procesul de dezlegare a misterului, precum și să exprime corect întrebări care să-l conducă spre soluția bună. În același timp îl vor determina să fie extrem de atent la exprimările folosite și la nuanțele și înțelesurile cuvintelor.

Nu în ultimul rând, există variante și de jocuri de dezbatere – precum Werewolf sau Modelul Națiunilor Unite – în care copilul trebuie să susțină prin argumente (logice, dar și inedite, autentice) poziția sa despre o anumită situație. Aceste jocuri încurajează dialectica și îl vor ajuta pe copil să-și înfrângă temerile legate de a-și exprima opiniile despre ceva ce nu este neapărat obiectiv.

4. Antamează ajutor suplimentar

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care elevii au rezultate slabe la limba română este și unul dintre cele mai banale: nu au înțeles corect unele noțiuni. Nu au semnalat la timp, lecțiile au avansat, iar lacunele au crescut. Sau poate nu exersează suficient cât noțiunile să se fixeze în memoria de lungă durată.

Din fericire, această problemă are o rezolvare simplă: sesiunile 1 la 1, din AGERIO. Procesul pe care i-l propunem e foarte simplu: instalează aplicația și se conectează cu un profesor. Adresează punctual dilema pe care o are și în 20 de minute, în care beneficiază de atenția completă și exclusivă a profesorului, ÎNȚELEGE rezolvarea și cum să o aplice din acel moment înainte.

5. Ajută-l să-și creeze fișe cu noțiunile importante

În cazul în care copilul tău este înclinat spre gândirea logică, spre materiile de real, atunci un ajutor concret în a se pregăti la limba română îl vor avea fișele de lucru, în care materia să fie organizată după scheme logice. Puteți găsi online numeroase exemple, precum și tutoriale despre cum să creați împreună astfel de fișe.

Ele au aplicabilitate nu doar pentru partea de gramatică, ci și în cazul studiului literaturii. De exemplu, puteți face fișe în care să creați o schemă care arată legăturile dintre personajele unui roman. Sau puteți face o fișă schematizată în care să caracterizați un personaj anume, prin toate metodele (directe, indirecte).

Folosiți culori și orice alte elemente vizuale care îi pot stimula și mai mult memoria sau care pot ajuta în procesul creării legăturilor logice între toate elementele și noțiunile din fișă.

***

Toate aceste metode îl vor ajuta pe copilul tău să-și îmbunătățească rezultatele la limba română, dar și să să-și dezvolte abilitățile de argumentare și socializare. Observă la care din ele răspunde cel mai bine și nu uita să-i lauzi progresele.