Sfaturi

Trecerea de la primar la gimnaziu

Sfaturi pentru trecerea lină de la primar la gimnaziu

Schimbările sunt deseori privite cu teamă chiar și de către adulți, deja antrenați să le facă față, cu atât mai mult de copii care abia învață să le gestioneze. Așadar, schimbarea de la un ciclu școlar la altul poate veni la pachet cu mulțime de emoții, nu toate pozitive. Studiile efectuate de experții în educație spun într-o majoritate covârșitoare același lucru: trecerea de la ciclul primar la cel gimnazial este cea mai dificilă.

Dar nu este un motiv să te panichezi! Tot ce trebuie să faci e să înțelegi cât mai bine care sunt principalele provocări cu care copilul tău se va confrunta și ce poți face ca trecerea peste ele să-i fie cât mai lină.

Care sunt principalele provocări la trecerea de la primar la gimnaziu pentru copil?

Acomodarea cu mai mulți profesori: până acum o singură persoană se ocupa la clasă de educația lui și de materiile din programă. De acum, fiecare materie vine la pachet cu profesorul ei. Acest lucru va solicita foarte mult flexibilitatea socio-emoțională: adaptarea la stiluri de predare variate, interacțiunea cu personalități diferite (unele fiind mai compatibile cu felul copilului de a fi decât altele), respectarea unor cerințe diferite ale cadrelor didactice.

Creșterea numărului de materii din orar: acest lucru se va traduce prin mai puțin timp liber, prin nevoia de reorganizare a activităților școlare existente astfel încât să se plieze pe noul orar și nu în ultimul rând prin expunerea la unele materii către care nu are deschidere nativă și îi solicită efort suplimentar de înțelegere. Volumul temelor pentru acasă crește și el, iar sistemul de evaluare se schimbă prin trecerea de la calificative la note.

Schimbarea dinamicii clasei: chiar dacă copilul tău nu schimbă școala la trecerea în clasa a V-a, acest moment este unul în care frecvent apar schimbări – unii colegi vor pleca, alții noi vor fi incluși în grup, începe pubertatea care va schimba felul în care copiii își vor exprima emoțiile și trăirile. Toate acestea vor schimba dinamica de interacțiune și comunicare între colegii de clasă.

În cazul în care copilul tău schimbă școala la trecerea în clasa a V-a, provocărilor de mai sus li se adaugă și integrarea într-un nou colectiv și acomodarea cu o nouă rutină în ceea ce privește mersul la școală (drumul, ora de plecare, regulament școlar nou etc.).

Ce poți face tu? Iată 4 sfaturi care vă vor ajuta pe amândoi!

Discută cu copilul cât mai deschis despre schimbările prin care va trece. Explică-i exact ce anume se va schimba și povestește-i din experiența ta proprie legată de trecerea în clasa a V-a. Încearcă să te concentrezi pe beneficiile schimbărilor ce vor veni, dar nu-i ascunde faptul că vor exista și provocări. Dacă printre rudele voastre sau cercul de prieteni se află copii mai mari, care au trecut prin această experiență, ia legătura cu ei și roagă-i să-i povestească direct copilului despre cum a fost. Răsfoiește alături de copilul tău manuale și caiete auxiliare de clasa a V-a, ca să diminuezi din îngrijorările sale legate noile materii. Încearcă să recapitulezi cu el noțiunile predate în clasa a IV-a înainte de începerea anului școlar, astfel încât să se simtă cât mai confortabil și pregătit.

Ajută-l să se organizeze. Multitudinea de informații noi pe care le va primi la începutul clasei a V-a poate fi copleșitoare pentru copil, așadar încearcă să afli cât mai exact ceea ce i se comunică la școală legat de orar, cărțile și caietele necesare, temele pentru acasă. Ajută-l să-și organizeze spațiul în care învață acasă și asigură-i materialele necesare. Păstrează o legătură apropiată cu dirigintele de clasă și află perspectiva acestuia despre evoluția copilului sau eventualele probleme pe care le întâmpină. Treci prin orarul de la clasă alături de copil și observă dacă anumite zile i se par mai dificile și de ce. Oferă-i suport la temele pentru acasă sau învață-l cum poate folosi aplicații care să-l ajute cu ele.

Evită pedepsele și motivarea prin frică. Se întâmplă des ca la începutul clasei a V-a, rezultatele copiilor să fie mai scăzute decât cele cu care erau obișnuiți. Încearcă să ai răbdare și înțelegere. Amenințările precum „Gata, s-a terminat cu joaca, ești clasa a V-a!”, „De acum trebuie să înveți serios, nu să-ți bați joc!”, sau „Dacă nu te pui cu burta pe carte o să ajungi rău!” creează anxietate și îl pot îndepărta pe copil de interesul pentru învățare. Frica de eșec nu este o metodă constructivă de motivare, ducând adesea la descurajarea copilului. Concentrează-te pe a-l sprijini să se adapteze noilor profesori și diferitelor stiluri de predare și ajută-l să își organizeze timpul pentru a căuta suplimentar mai multe informații la materiile la care întâmpină dificultăți.

Încurajează-i interesele și îndeamnă-l să exploreze în continuare. Chiar dacă are mai puțin timp liber, este important să continue să facă activități extra-școlare care să-i dezvolte abilitățile și talentele. Construiți împreună o listă cu ce i-ar plăcea să facă și alegeți, pentru început, două dintre ele cărora să le dea curs. Evită să-i umpli tot timpul liber sau să-i impui activități pe care  tu le consideri importante, dar față de care el nu manifestă deloc interes.

Facilitează-i integrarea în colectiv. În cazul în care copilul tău s-a mutat în altă clasa sau la altă școală o dată cu începerea gimnaziului, va avea nevoie de ajutor să se integreze în noul grup. Încurajează-l să comunice deschis cu noii colegi și arată-te interesat să afli detalii despre ei. Îi poți propune să invite acasă din colegi, fie pentru a învăța împreună sau doar pentru a socializa. În cazul în care colectivul în care copilul tău învață nu s-a schimbat, crearea unor oportunități de socializare în afara școlii rămâne o inițiativă binevenită, care-l va ajuta pe copilul tău să-și dezvolte abilitățile sociale, iar pe tine să-i cunoști mai bine anturajul.

Schimbările sunt inevitabile și deși pot părea dificile la început, într-un final sunt cele care ne ajută să evoluăm, așadar este important să le întâmpinăm cu calm, răbdare și o atitudine constructivă. Acest fel de abordare îi va oferi copilului echilibrul emoțional de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios.