Sfaturi

Rezoluții pentru o educație de calitate în 2023

Iată că suntem iar față în față cu acea perioadă din an: cea în care facem bilanțuri și ne propunem să fim mai buni în anul ce urmează. Deseori, când comparăm lista de rezoluții de la începutul anului cu ceea ce am și reușit să îndeplinim, suntem dezamăgiți. Dar acesta nu e un motiv să nu ne mai setăm intenții la început de an, din contră!

Este foarte bine să ai un plan, te ajută să rămâi concentrat și motivat. La fel de important este ca atunci când îl faci să nu uiți de realism și perseverență. Iată 5 rezoluții care țin de educație și pe care-l poți încuraja pe copilul tău să le țintească în 2023.

1. Să citească mai mult

Cititul rămâne unul dintre cele mai importante instrumente în progresul educațional: crește capacitatea de concentrare și atenția, îmbunătățește memoria, crește plasticitatea creierului și dezvoltă gândirea analitică.

Îl poți încuraja pe copilul tău să facă o listă cu câteva cărți (între 5 și 10, pentru a nu-l copleși) pe care își propune să le citească anul acesta. Cum puterea exemplului e cea mai mare, poți face și tu propria listă pe care să i-o comunici. Pe măsură ce vei citi cărțile din ea, îi poți împărtăși părerile tale despre ele și să-l întrebi despre progresul său. S-ar putea să descoperiți că vă veți inspira unul pe celălalt!

O tehnică bună prin care se poate asigura că la finalul lui 2023 această rezoluție va fi cu bifă verde, este să-i sugerezi să citească zilnic 20 – 30 de pagini, într-un moment ales de el – poate fi înainte de culcare sau într-o pauză de relaxare după școală. Consecvența este cheia!

2. Să încerce o aplicație educațională nouă

Era digitală pune la dispoziție numeroase unelte educaționale care pot fi folosite de pe telefon, tabletă sau laptop. Fă o listă cu cele care-i pot fi de ajutor copilului tău, în funcție de vârsta sa, și prezintă-i-le. Lasă-l să aleagă una din ele și propune-i să o folosească tot anul pentru a-și îmbunătăți rezultatele școlare sau pentru a-și gestiona mai bine timpul sau chiar pentru a învăța o limbă străină nouă.

De exemplu, dacă nu a folosit până acum, îi poți propune să instaleze Agerio pe telefon și să-și programeze săptămânal sesiuni cu profesorii preferați pentru a rezolva provocările mai dificile din temele de mate sau română sau îl poți încuraja să folosească aplicația mai intens înainte de examenele imporante pentru a se simți pregătit și a lua note mai mari.

3. Să-și îmbunătățească rezultatele la o materie

Îmbunătățirea rezultatelor școlare este o rezoluție des întâlnită și o dorință pe care o au în permanență majoritatea părinților. Încearcă să faci acest obiectiv mai tangibil pentru copilul tău și începeți cu… o singură materie. Propune-i ca în noul an să-și îmbunătățească notele la materia care-i dă cea mai mare bătaie de cap. Sau la cea la care urmează să dea un examen important – fie evaluare națională, bacalaureat sau admitere. 

Încurajează-l pe copil să fie specific și realist când își stabilește obiectivul. De exemplu, dacă are rezultate mai slabe la matematică, propune-i ca în anul care urmează să își crească media cu un punct. Provoacă-l să facă o listă cu tot ceea ce l-ar putea ajuta în acest demers și să o afișeze într-un loc vizibil din spațiul său de lucru: să-și rezolve mereu la timp temele, să parcurgă săptămânal câte un test de pregătire integral, să aloce o oră de recapitulare săptămânală pentru noțiunile importante. Ia-ți responsabilitatea de a-l ajuta în realizarea acestui obiectiv prin achiziționarea din timp a tuturor manualelor și auxiliarelor necesare, prin dialogul permanent cu profesorul de la clasă și prin antamarea de ajutor suplimentar (exemplu: îi poți lua în fiecare lună un pachet de 6-8 sesiuni Agerio pe care să le folosească ori de câte ori are nevoie, iar la finalul lunii poți vedea cum le-a folosit – fie urmărind din cont înregistrările video ale sesiunilor folosite, fie cerându-i direct feedback copilului).

4. Să facă voluntariat

Probabil că nu există nicio formă mai autentică de recunoștință față de Univers și ceea ce ne-a dat precum e voluntariatul. Să-ți încurajezi copilul să folosească aptitudinile și cunoștințele sale pentru a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși este ceva ce contribuie la dezvoltarea lui personală și profesională, în timp ce ajută direct și comunitatea din care face parte.

Implicarea în activități de voluntariat dezvoltă copilului o serie de abilități precum responsabilitatea, încrederea, solidaritatea, având totodată și valențe educative. Prin acțiuni de voluntariat în diverse locuri își poate explora noi laturi din personalitate și poate descoperi noi talente de care nu era conștient până acum că le are. În plus, îi va îmbogăți CV-ul când vine vorba de aplicații la Universități din străinătate sau când va dori să aplice pentru primul job.

Propune-i să se gândească la o cauză anume pe care și-ar dori să o susțină și apoi căutați împreună Asociații sau Organizații din orașul vostru care sunt în căutare de voluntari. Ajută-l să se înscrie și susține-l să dedice câteva ore lunar cauzei alese.

5. Să procrastineze mai puțin

Procrastinarea (amânarea continuă a sarcinilor pentru mai târziu) este unul dintre cele mai dăunătoare obiceiuri ale secolului XXI. Psihologii îl consideră ca fiind un mecanism de combatere a anxietății asociate cu începerea sau finalizarea unei sarcini sau a unei decizii. 

Practic, se manifestă atunci când, deși copilul știe că se apropie de un termen limită de rezolvare a unor sarcini importante, precum temele pentru a doua zi sau testele de pregătire pentru un examen important, pierde timpul cu activități banale precum jocurile pe calculator sau console, uitatul la seriale online sau scroll-ul pe rețelele de socializare. 

Vorbește-i despre ce înseamnă procrastinarea și de ce este nocivă și propune-i să facă în anul ce vine un obiectiv din a reduce cât mai mult frecvența momentelor descrise mai sus. Învață-l să-și prioritizeze activitățile în funcție de importanță și să nu-și încarce timpul cu ceea ce nu îi este cu adevărat folositor. 

*** 

Te încurajăm să completezi această listă și cu un set de rezoluții care țin de sănătate și mindfulness. Chiar dacă „socoteala din târg nu se potrivește cu cea de acasă” și la finalul anului viitor copilul tău nu va fi bifat tot ce a avut pe listă, este important ca aceste intenții de început de an să existe: îi pot oferi stabilitate, motivație și îl pot ajuta să-și stimuleze adevăratul potențial.