Sfaturi

Strategii simple pentru îmbunătățirea rezultatelor școlare

rezultate scolare mai bune

„Rezultate școlare mai bune” e ceva ce se (re)găsește pe wishlist-ul multor părinți și copii, dar o dorință fără un plan rămâne atât: o simplă dorință. Ca să devină realitate, are nevoie de o strategie de implementare, de un set de pași specifici pe care să-i urmezi în drumul spre concretizarea ei.

Iată câteva strategii destul de simple pe care le poți aborda alături de copilul tău astfel încât să obțină rezultate mai bune la școală!

1. Ajută-l să-și stabilească obiective precise și realiste

Timpul pe care-l are la dispoziție trebuie prioritizat cu înțelepciune, iar obiectivele pe care le urmărește trebuie să fie unele realizabile. Iar acum am vrea să-ți imaginezi că am subliniat în culorile curcubeului și am pus multe steluțe în jurul sintagmei „obiective realizabile”, pentru că e una din cele mai importante chei ale succesului. Momentul în care stabilești niște ținte extrem de greu de atins, e momentul în care devii Don Quijote în fața morilor de vânt.

Discutați împreună ce anume înseamnă pentru fiecare „rezultate școlare mai bune” și listați tot ce ar putea fi întreprins în direcția asta. De exemplu, să ia la următorul test de verificare o notă mai mare cu jumătate de punct sau un punct, poate fi un astfel de obiectiv. Iar alocarea unuit timp extra de studiu de 30 – 45 de minute săptămânal, poate fi una din metodele de realizare.

2. Încurajează-l să lucreze mai mult la materiile-problemă, în loc să le evite

Se spune că atunci când vrei să scapi de ceva de care ți-e teamă, cel mai bun lucru de făcut este să te expui cât mai mult acelui lucru. Poate fi o tehnică bună și pentru materiile cele mai provocatoare.

Faceți o listă cu materiile care-i pun copilului cele mai multe probleme, evaluați împreună nivelul la care este în prezent și agreați un indicator realist de atins la fiecare din ele (exemplu: Să aibă media 8 la chimie în semestrul 2, în loc de 7. Și NU să încheie anul cu 10 pe linie la ea). Apoi prioritizați-le în funcție de efortul și resursele care ar fi necesare de alocat și începeți să lucrați la cele unde aveți mai multe pârghii de ajutor. (exemplu: La matematică și română poate accesa mai rapid ajutor suplimentar, concentrat în timpi scurți și fără programare, prin Agerio).

3. Cere feedback-ul profesorilor săi

Profesorii sunt cei care interacționează cel mai mult cu copilul tău când vine vorba de educația sa formală. Discută direct cu ei și află perspectiva lor despre cum se descurcă la clasă copilul tău și despre ce cred ei că îl împiedică să-și atingă potențialul maxim. La fel de important este să înțelegi și care sunt așteptările lor în ceea ce privește activitatea copilului la materia respectivă și care sunt criteriile după care efectuează notarea.

Nu te sfii să le ceri părerea despre care cred că ar fi niște soluții bune de implementat acasă pentru a crește performanța copilului la materia respectivă.

Dacă vrei să vezi cu ochii tăi cum interacționează efectiv copilul tău cu ei, te poți folosi de oportunitățile pe care le ai în momentele de școală online sau când folosește aplicații precum Agerio (în contul copilului vei găsi înregistrate toate sesiunile pe care le face).

4. Folosește tehnologia în avantajul său

Jocuri educaționale, aplicații de planning, cursuri sau meditații online – toate aceste unelte tehnologice îl pot ajuta pe copilul tău să lucreze la rezultatele sale școlare de oriunde. De exemplu, cu Agerio nevoile de gimnaziu și liceu în ceea ce privește limba română și matematica pot fi complet acoperite – ajutor la teme, pregătire pentru teste sau examene importante – în mod personalizat și urmărind programa școlară.

Iar dacă ți se pare că smartphone-ul sau tableta devin elemente de distragere a atenției, nu uita că acest lucru poate fi ușor schimbat prin stabilirea unui set de reguli atunci când le folosește. De exemplu, propune-i ca atunci când citește lecturile pentru școală să activeze „airplane mode”. Puteți chiar să setați limite de timp când vine vorba de accesarea rețelelor sociale – da, telefonul poate refuza să deschidă TikTok după ce timpul zilnic alocat aplicației expiră.

5. Participați împreună la evenimente culturale

Educația nu se petrece doar în sala de clasă, iar uneori activitățile care se produc în afara ei generează îmbunătățirea rezultatelor academice. Nu ignora importanța participării la evenimente culturale în modelarea unei mentalități sănătoase în raport cu educația. Caută astfel de evenimente în orașul tău (spectacole de teatru, proiecții de filme de artă, vernisaje, competiții de dans etc.) și încearcă să participi cu copilul tău la ele. Nu numai că vei petrece timp liber de calitate alături de el, dar vei contribui și la îmbunătățirea rezultatelor sale școlare fără să simți că depui mult efort.

Crearea unor conexiuni culturale îi va umaniza copilului perspectiva despre școală, având în același timp potențialul de a transfera cunoștințele teoretice în situații din lumea reală. Puteți merge la teatru  la spectacole adaptate după opere pe care le are în programa școlară. Sau îl poți înscrie într-un club de șah, pentru a-l apropia de gândirea logică și strategică. Am discutat despre beneficiile activitatilor extrascolare, articol ce merita citit.

6. Amintește-i de importanța somnului, mișcării fizice și a alimentației sănătoase!

Furnizarea unui aport sănătos de glucoză stimulează energia și îmbunătățește concentrarea copilului. Obișnuiește-l să evite produsele cu multe grăsimi saturate și asigură-te că fructele și legumele naturale, cerealele integrale și proteinele slabe (pui, pește, ouă) sunt principalii piloni ai nutriției sale.

Știai că orele insuficiente de somn sunt asociate cu rezultate școlare scăzute? Lipsa somnului afectează memoria, concentrarea, atenția, creativitatea și influențează negativ starea de spirit. Iar dacă ai un adolescent în casă, chiar nu vrei nimic în plus care să contribuie negativ la starea sa de spirit, așa că asigură-te că doarme minim 8 ore în fiecare noapte.

3 ore de mișcare fizică pe săptămână vor construi un obicei sănătos, de lungă durată, pentru copilul tău, în timp ce-i vor îmbunătăți nivelul de energie, dispoziția emoțională și autocontrolul – toți factori importanți și în performanța școlară.

***

Când vine vorba de performanța academică și de sfaturi pentru a o crește, știm că pare mai ușor de zis decât de făcut. În spatele acțiunii de a îmbunătății notele și rezultatele școlare se ascunde, de fapt, mult efort – atât din partea copilului, cât și din partea ta, susținătorul său numărul 1. Partea bună este pe măsură ce depuneți acest efort, lucrurile vor deveni mai fluide, iar pe termen lung… merită fiecare secundă investită.