Sfaturi

Întrebări cu care să începi 2024

Începem mereu un nou an cu liste cu obiective și dorințe și planuri – unele simple, altele îndrăznețe. Uneori nu ne dăm seama cât de multă presiune punem pe noi când facem aceste liste. Sigur, e bine să avem un plan și să ne dorim să fim mai buni, să evoluăm. Dar oare cât de bine înțelegem listele pe care le facem la început de an? Anul acesta îți propunem un altfel de rezoluții: o listă de întrebări importante la care tu și copilul să vă gândiți și ale căror răspunsuri să vă ajute să vă modelați un an nou mai aliniat cu ceea ce aveți nevoie.

1. Care sunt activitățile care-mi displac și pe care tind să le evit?

Procrastinarea intervine frecvent când ne aflăm în fața a ceva ce nu ne face plăcere, este o reacție de „fugă” la ceva ce ne displace, nu lene. Așadar, e important să fim foarte sinceri cu noi înșine legat de ceea ce nu ne place să facem. Pe lista asta copilul tău s-ar putea să pună lucruri importante legate de educație, precum „să citesc”, „să fac teme”, „să învăț”. Nu-l judeca și nu încerca să-l contrazici. Intră mai profund în problemă: „ce anume îți displace la acțiunea de a citi?”, „nu îți place în general să înveți sau doar la o materie anume?” și tot așa. Foarte des vei observa că nu are o problemă fix cu acea activitate, ci cu felul în care se întâmplă. Iar atunci rezoluțiile pentru noul an pot gestiona fix procesul, astfel încât să facă aceste activități mai plăcute.

De exemplu, unor copii li se va părea obositor să citească, dar să asculte audio-books sau podcasturi educaționale, în timp ce fac o activitate fizică, s-ar putea să li se pară foarte mișto. Iar atunci o rezoluție pentru 2024 ar putea fi să asculte 10 audio-book-uri și să găsească un podcast favorit. S-ar putea să nu-i placă să facă teme pentru că sunt prea multe sau pentru că se împotmolește la rezolvări și simte că nu se poate descurca singur. În acest caz, rezoluția pentru 2024 poate fi să-i asiguri săptămânal câteva sesiuni AGERIO, la mate sau română, prin care să primească suport.

2. Cine sunt persoanele cu care nu-mi place să interacționez?

Interacțiunile cu unii oameni pot ajunge să fie o experiență negativă. Există relații care trezesc foarte des emoții dificile – epuizare emoțională, frustrare, vinovăție sau rușine. Învață-l pe  copilul tău că nu este obligatoriu sa dedice timp acestor tipuri de relații. Ajută-l să înțeleagă de ce anume simte aceste emoții în raport cu persoana respectivă și găsește soluții prin care să poată limita timpul petrecut în compania respectivului. Astfel, rezoluția pentru 2024 poate fi să „renunțe să se simtă obligat să petreacă timp în compania lui X.”. Apropos, e o rezoluție care se poate găsi și pe lista ta.

3. Care sunt cele mai nocive obiceiuri pe care le am?

Cu toții știm că aducem în rutina zilnică și obiceiuri dăunătoare. Care sunt alte tale? Dar ale copilului tău? Printre aceste obiceiuri nocive se pot număra: alimentația inadecvată (prea multe dulciuri sau prea mult fast-food), prea mult timp petrecut pe rețelele sociale, prea puține ore de somn, prea puține minute zilnice de activitate fizică și așa mai departe.

Odată identificate, alegeți unul dintre ele pe care-l considerați cel mai dăunător. Rezoluția pentru 2024 va fi să reușiți să gestionați relația cu acel obicei. De exemplu, dacă pe primul loc la obiceiuri nocive copilul a listat timpul pierdut pe rețelele sociale, pentru 2024 își poate propune să reducă la jumate acest timp, folosind aplicații care să-i limiteze accesul sau orice alte metode. Dacă inconsistența somnului a triumfat în lista de obiceiuri nocive, rezoluția poate fi ca de acum încolo să dezvolte o nouă rutină de somn, prin care renunță la ecranele luminoase (mobil / tabletă) cu minim o oră înainte să se culce, să asculte muzică de relaxare în timp ce adoarme, să citească 5 pagini dintr-un roman etc..

4. Ce anume mi-a consumat cea mai mare cantitate de energie în anul trecut?

Activitățile pe care le facem zi de zi ne consumă nu doar timp, ci și energie. Nu întotdeauna activitatea care ne consumă cel mai mult timp, ne consumă și cea mai multă energie. E bine să facem diferența între ele și să le identificăm pe fiecare în parte. Deasemenea, e foarte important să învățăm cum să ne menajăm energia.

Temele sau lecțiile la materiile dificile sunt cel mai frecvent listate de copii drept activități consumatoare de energie. Ce puteți face să optimizați acest proces? Antamarea ajutorului suplimentar prin sesiuni de meditație online, poate fi o soluție. Una care nu-ți încarcă nici ție timpul.

Ca părinte, poate una din activitățile care ți-au consumat cea mai mare energie a fost cea de a menține casa curată. Încearcă să identifici ce soluții ai astfel încât acest lucru să nu se mai întâmple: poate stabilești o nouă rutină de a păstra ordinea, cu membrii familiei; poate apelezi la ajutor din exterior – cineva care să vină o dată pe săptămână să te ajute; poate implici mai mulți membrii ai familiei în acest proces etc. Oricare soluție îți face cu ochiul, poate intra pe lista de rezoluții.

5. Care sunt activitățile care-mi fac cu adevărat plăcere?

Dacă întrebările de mai sus s-au dus în zona lui „nu”, încheiem seria de analiză într-o notă optimistă. E important în viață nu doar să gestionăm lucrurile dificile și să muncim, ci și să ne asigurăm că ne bucurăm de ceea ce ne face plăcere. Listați orice vă vine în minte aici: boardgames, mers la film, înot, rebus, fotbal etc.. Alegeți apoi una sau două dintre ele, pe care le considerați cele mai plăcute, și gândiți-vă cum anume le puteți integra în rutina voastră, fără să vă simțiți vinovați că petreceți timp implicându-vă în aceste activități.

Rezoluția pentru 2024 poate fi să alocați un minim de timp săptămânal pentru activitățile alese. Sau să faceți un curs care aprofundează sau implică activitatea respectivă (pictură / gastronomie / actorie etc.). Atât de simplu!

***

Sperăm ca 2024 să vă aducă răspunsuri la cât mai multe întrebări și liste cât mai prietenoase. Iar dacă vreți să adăugați pe ele și câteva rezoluții pentru o educație de calitate, vă recomandăm și acest articol de pe blog. E încă de actualitate!